Niet alleen wat je moet hebben maar ook waar je op moet letten; van bar tot wetsuit.

Een kleine algemene checklist.

  • Harnas: mesje & korte leash op de juiste plaats*
  • Wetsuit: dikte afhankelijk van het seizoen (cq watertemperatuur).
  • Board: geen boardleash**
  • Board: overweeg een go-joe & plaats altijd naam + nummer op je board***
  • Bindingen: zorg dat je er gemakkelijk in/ uit komt.
  • Lijnen: check altijd op beschadigingen zoals rafels.
  • Lijnen: check altijd op knoopjes****
  • Bar: check QR/ Safety vooraf; haal deze uit & in elkaar als test, voor je sessie.
  • Bar: schoonspoelen na je sessie, met zoet water.
  • Bar: vervang je depowerlijn op tijd, deze slijt mettertijd.
  • Kite: controleer bridles, katrollen, pigtails op beschadigingen.
  • Kite: controleer de buisjes naar tubes, deze kunnen uitdrogen (maar zijn gemakkelijk te vervangen).
  • Overweeg: gebruik impact-/ drijfvest, een windjack, gloves, schoentjes en een cap. Ondanks dat de buitentemperatuur misschien al +10graden aantikt; het water warmt langzaam op & onderkoeling (zie vorige mailing, februari 2022) ligt ook nu op de loer!

*Dit is aan de zijkant bij je dominante hand of aan de voorzijde. Maak de leash nooit op de rug vast! Dan kun je er in geval van nood, niet (snel genoeg) bij.

**Om, na een val, weer bij je board te komen in dieper water, zorg je dat je het upwind bodydraggen goed onder de knie hebt! Een boardleash is gevaarlijk en kan het kiteboard als een katapult terugschieten!

***Bijvoorbeeld met een (gratis te bestellen) be-traceable sticker van de KNRM

****Deze krijg je er uit door ‘grootmoeders-trucs’ toe te passen; de lijn een nacht laten weken in (olijf-)olie en dan lospeuteren. Of – misschien nog beter – op de knoop sabbelen en  heel voorzichtig kauwen om vervolgens de knoop eruit proberen te peuteren. Knoop in de lijn = No – Go voor een veilige kite-sessie!

Lees hier meer, over het onderhouden van je kitesurfset

Zorg dat je goed voorbereid bent om onaangename verrassingen en gevaarlijke situaties te voorkomen! Zeker met koudere temperaturen.

Na de winter weer het water op: materiaal check.

Natuurlijk gaan we het hier hebben over de kite & de bar. Maar, laten we beginnen bij het wetsuit/ kleding. De juiste minimale dikte van een wetsuit voor deze periode, is 5/3mm of een high-end (zogenaamd CR++ neopreen) wetsuit van minimaal 4/3mm.

Zorg dat het wetsuit nog de juiste pasvorm heeft. Wanneer deze los zit verlies je snel warmte! Om warmteverlies tegen te gaan, sluit je de enkels af met klittenbandjes, zo komt er daar geen koud water je pak binnen. Deze klittenbandjes kun je voor een paar euro al aanschaffen.

Nog een aanrader: extra lagen. Zo houd je meer warmte vast. Zeker in de wind op het land – voor of na je sessie – is een extra laagje (bijvoorbeeld middels een jas) sterk aan te raden.

Draag jij de juiste accessoires? Denk aan handschoentjes, schoentjes, impact-/ drijfvest en een cap. Misschien heb je er nooit bij stilgestaan, maar het dragen van deze accessoires in een felle kleur zorgt ook voor extra veiligheid. Het zorgt er namelijk voor, dat je beter zichtbaar bent!

De bar moet ook even goed nagekeken worden. Check de lijnen op rafels of andere beschadigingen zoals knoopjes. Ook kijk je naar je safety-lijn / depowerkoord. Deze laatste dient namelijk tijdig vervangen te worden! Het “onzichtbare” touwtje in je chickenloop kan ook slijten. Als je de tube heel makkelijk kunt knikken dan dien je deze ook te vervangen.Twijfel je? Vraag dan om advies aan een kitesurf-/ repair shop. nb: bij north/duotone barren ook de insert waar de depowers doorheenlopen, mee vervangen als je het depowerkoord doet
Voordat je het water op gaat, haal  je de quickrelease even in- en uit elkaar zodat deze goed en soepel werkt wanneer je deze nodig blijkt te hebben.

De kite kun je checken op losse stiksels op de leading-edge (LE). Wanneer hier sprake van is,  kan dit vaak ook goed gemaakt worden bij een repair shop. Daarnaast check je de buisjes naar de tubes, deze kunnen uitdrogen. Deze zijn ook gemakkelijk te vervangen. Check ten slotte ook de bridles/ katrollen.

Voor meer informatie omtrent veiligheid – van materiaal tot weer(-svoorspellingen) – volg je ons ook op youtube, facebook & instagram. Hier plaatsen we geregeld foto’s, video’s en teksten over ‘Kitesurf Safety’.

NKV • Voor kitesurfers, door kitesurfers🤙
NKV • Voor kitesurfers, door kitesurfers🤙
NKV • Voor kitesurfers, door kitesurfers🤙

Vaar Veilig met Victor

Kitesurfen kan gevaarlijk zijn. Daarom is het belangrijk dat iedereen weet hoe je jezelf én anderen in veiligheid houdt. Deze videos gaan over veiligheid. 
Victor legt je op eenvoudige wijze belangrijke punten uit, waar je op moet letten voordat je het water op gaat! Voor kiters, door kiters 🤙🏽

Deel 10: Een back-stall voorkomen.

30 juni 2022|

In deze NKV safety video laat Victor Looijestijn je zien hoe je kunt voorkomen dat je kite gaat back-stallen.

Deel 6: Gear check

21 januari 2022|

Neem af en toe even de tijd om je gear te checken. In deze safety video laat Victor je zien wat je allemaal aan je kite, doek, bar, lijnen en harnas naloopt zodat jij [...]

Deel 5: Een tweedehands kite aanschaffen

3 december 2021|

In deze NKV safety video laat Victor je zien waar je op moet letten als jij een tweedehands kite koopt. Zo weet jij wat de kite nog waard is en hoe veilig deze is. [...]

Deel 1: Wear & tear kitesurf materiaal

20 oktober 2021|

In deze NKV safety video laat Victor Looijestijn, kiteinstructeur en teammanager en -rider bij Harlem Kitesurfing, je zien hoe je goed met je materiaal omgaat en waar moet je op letten. Zo vaar jij [...]

Nog meer info om veilig het water op te gaan?
Kijk dan de online safety clinics terug!

Meer over veiligheid

NKV • Voor kitesurfers, door kitesurfers🤙

Eigen vaardigheid

Door je eigen vaardigheden te verbeteren verhoog je zelfvertrouwen en vermindert het risico op ongevallen.

NKV • Voor kitesurfers, door kitesurfers🤙

Externe omstandigheden

Externe omstandigheden hebben invloed op de veiligheid. Wind en golven kunnen het moeilijker of onveiliger maken.

NKV • Voor kitesurfers, door kitesurfers🤙

Materiaal

Goed materiaal is belangrijk om veilig te kunnen kitesurfen. Daarnaast heeft het ook invloed op je skills en je comfort. Leer er hier alles over.

NKV • Voor kitesurfers, door kitesurfers🤙

Redders & redmiddelen

Misschien wel het belangrijkste om noodsituaties te voorkomen. Redders en redmiddelen zijn essentieel om veilig te kunnen kitesurfen.